Opstellingen

Verbinden met je wortels

Voeling krijgen met de wijsheid van je lijf

Een opstelling is een bijzondere manier om je lichaamsbewustzijn te vergroten en de wijsheid van je lijf in te zetten in persoonlijke vraagstukken. En dat zijn dan eigenlijk maar de ‘neveneffecten’.

In basis worden opstellingen ingezet als effectieve en helende manier om (onbewuste) patronen en verstrikkingen te ontrafelen. Ze maken zichtbaar waar de oorsprong ligt van wat ons in het dagelijks leven (on)bewust belemmert om voluit te leven.

In een familie opstelling gaan we aan de slag met een concreet vraagstuk dat iemand inbrengt (de vraagsteller). Dat kan gaan van een fysiek ongemak (bv rugpijn, slapeloosheid, paniekaanvallen,…), over moeilijke relaties (bv met een ouder, met je kind, of het niet vinden van een geschikte partner,…) tot specifieke triggers uit je omgeving waar je op een andere manier mee wil omgaan (bv ik spring altijd voor iedereen in de bres) of eigen gedrag dat onhoudbaar is en je moeilijk kan veranderen (bv ik leef aan 200/u, ik start vanalles tegelijk op, maar niets komt tot succes/voldoening,…)

De relevante elementen uit dit vraagstuk worden door mensen (representanten) vertegenwoordigd, die door de vraagsteller op een plek gezet worden ten opzichte van elkaar. Wat deze representanten in hun lijf gewaarworden, geeft inzicht in de relatie tussen deze elementen, waar de spanning zit en wat er moet gebeuren opdat deze spanning terug kan verzachten.

Een opstelling biedt een veilige plek om te onderzoeken hoe je terug flow krijgt in wat vast is  komen te zitten. Er wordt geoefend met zinnen en bewegingen. In het moment zelf ervaar je het effect van de verschillende interventies. Je lichaam voelt feilloos aan of ze kloppen, of niet. 

Wat levert het op?

Een opstelling brengt klaarheid, en meer rust voor de vraagsteller. Deze krijgt zicht op wat er allemaal meespeelt in relatie tot de vraag. Waarom de dingen zijn zoals ze zijn. En heeft (in de meeste gevallen) een nieuwe realiteit kunnen ervaren in relatie tot de vraag.

Ze heeft ook voor representanten veel te bieden: die krijgen kansen om te oefenen met subtiel aanvoelen hoe hun eigen gewaarzijn verandert doorheen de opstelling.
Bovendien is het heel vaak zo dat je als representant gekozen wordt om iets te vertegenwoordigen waar je zelf (in je eigen leven) ook een uitdaging of groeikans hebt. Zonder dat je in de spotlight staat, verwerf je op deze manier ook (zelf-)inzicht.

Ten slotte wil ik graag meegeven dat —wanneer je als representant deelneemt aan een workshop— je altijd zal gevraagd worden of je beschikbaar bent om een element uit het vraagstuk te vertegenwoordigen. Je mag hierop “nee” antwoorden zonder te moeten verantwoorden. En ook wanneer je geen actieve rol neemt in een opstelling, zal je deelname waardevol zijn. Zowel voor jezelf als voor de vraagsteller.

Met een minimum aan woorden en in een heel beperkte tijd kan een opstelling zoveel in beweging brengen voor de vraagsteller en de (al dan niet actieve) representanten. Beweging in je lijf. Beweging op zijnsniveau. Beweging op zielsniveau.

Geïntrigeerd en tegelijk ook nog verschillende vragen? Dan plan ik met plezier eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit duurt 30 minuten en verloopt digitaal. Je kan via onderstaande knop meteen een afspraak boeken in mijn agenda op een moment dat jou past.

Daria N
Daria N
Read More
Veel dank nogmaals voor de bijzondere middag. Ik ben nog steeds onder de indruk en voel het ook al meer stromen. Jij hebt het echt fantastisch gedaan. Warme groet
Lien V
Lien V
Read More
Nogmaals dankjewel voor deze speciale ervaring. écht magisch wat er gebeurde. Ik kijk al uit naar de volgende! Groetjes
Martine H
Martine H
Read More
Lieve Petra, diepe buiging voor jouw wijsheid. Wat ben ik blij en dankbaar dat ik jou op mijn pad ben tegengekomen.
Previous
Next

Een ander (verrijkend!) perspectief op 'wat er speelt'

Sinds systemisch (opstellings-)werk in 2017 mijn pad kruiste, verdiep en bekwaam ik me in deze manier van kijken en werken. Zowel in professionele als privé-vraagstukken heeft het zich al ontelbare keren als een dankbare, waardevolle en helende methode getoond.

Op deze momenten kan je met je persoonlijke vraag deelnemen aan een (familie-)opstelling (aanbod voor particulieren):

zondag 8 september — 14.00-18.00 — in Zeveneken
vrijdag 20 september — 13.30-15.30 — in Gentbrugge —  slechts 1 opstelling
zondag 6 oktober — 14.00-18.00 — in Gentbrugge
zaterdag 26 oktober — 13.30-15.30 — in Gentbrugge —  slechts 1 opstelling
zondag 10 november — 14.00-18.00 — in Gentbrugge
vrijdag 22 november — 13.30-15.30 — in Gentbrugge —  slechts 1 opstelling
zondag 8 december — 14.00-18.00 — in Gentbrugge

Tijdens elk van deze momenten is er ruimte voor 2 vraagstellers (tenzij anders vermeld) en 12 representanten.

Een vraagsteller betaalt 150 euro, wil je graag deelnemen als representant, dan betaal je 22 euro. Schrijf je meteen in als representant voor 2 workshops, dan betaal je 40 euro.

Thee en comfortfood inbegrepen

Veelgestelde vragen

Ik zit wel met iets, maar krijg mijn vraag niet helder. Kan ik dan een vraagsteller zijn?

Absoluut! Vooraleer we de opstelling starten, verken ik kort wat er speelt. Dit gesprek helpt de vraag verhelderen. En mochten we toch in de mist blijven hangen, dan kunnen we een pre-opstelling doen om te verkennen met welke vraag we aan de slag kunnen.

🪷🪷🪷

Wat als er geen vraagsteller is, gaat de workshop dan door?

Jazeker! Wanneer er enkel representanten zijn ingeschreven, gaan we aan de slag met miniopstellingen. Dit is een opstellingsvorm met een beperkt aantal elementen. Het is een veilige manier om kennis te maken met opstellingswerk. En dus uitermate geschikt als je nog geen of beperkte ervaring hebt met opstellingen. Elke representant krijgt de kans om op de verschillende elementen in te voelen, en kan ook eigenaar zijn van de kleine vraag. Zo ga je met waardevolle inzichten naar huis aan het einde van deze workshop zonder vraagsteller.

🪷🪷🪷

Ik maak me zorgen om het gedrag of de gezondheid van mijn kind. Kan ik een vraag inbrengen in zijn/haar naam? 

Het hangt er vanaf. 

Bij intergenerationele opstellingen, ga ik op zoek naar patronen die zich herhalen doorheen verschillende generaties. Het houdt dus absoluut steek om een vraag in te brengen die over je kind gaat. We kijken immers sowieso naar eerdere generaties. We zoeken naar wat daar niet gezien of erkend is en hoe dit doorwerkt op een manier die jouw kind impacteert.

Het is mijn ervaring dat opstellingen die vertrekken vanuit de vraag van een ouder een zeer positieve impact kunnen hebben voor kinderen. 

Echter is het wel zo dat ik een (gratis en verblijvend) verkennend gesprek wil voeren (met jou, de ouder van het kind) voorafgaand aan de opstelling. Er zijn immers verschillende facetten die meespelen in de afweging of het kan of niet, dat een dergelijk gesprek voor beide partijen noodzakelijk verhelderend is. Zorgzaamheid primeert!

🪷🪷🪷

Waarom deelnemen als representant?

🪷 Je kan op een veilige manier kennismaken met opstellingswerk 
🪷 Je moet zelf niet in de spotlight staan
🪷 Je leert subtiel aanvoelen hoe je eigen fysieke gewaarwording verandert doorheen de opstelling
🪷 Heel vaak word je als representant gekozen om iets te vertegenwoordigen dat raakt aan iets dat in je eigen leven ook speelt. Je wordt je op deze manier bewust van hoe dit speelt en hoe dit in je lijf aanwezig is.
🪷 Je verwerft inzicht in (hoe jij bent in) relaties.
🪷 Je vergroot de voeling met de wijsheid van je lijf.